Toptaken-website

Je zoekt een bureau dat overweg kan met toptaken? Top! We hebben de methodiek van toptaken toegepast bij verschillende overheids- en gemeentewebsites en bijvoorbeeld ook bij het intranet van drie waterschappen.

Toptaken op je website?»

Bel voor meer informatie071 - 51 33 371

Werk van Kees™ Internetbureau

Wat zijn toptaken?

Toptaken zijn die taken waarvoor bezoekers naar je website komen. Bijvoorbeeld een afspraak maken, een paspoort aanvragen of een bestelling plaatsen. Wist je dat gemiddeld zo tussen de 60 en 80 procent van de bezoekers een website bezoekt voor maar vier verschillende taken? Dat geldt zelfs voor overheids- of gemeentewebsites met meer dan 500 pagina’s. Je leest het goed: al die webpagina’s en je bezoekers komen maar voor vier dingen… Bij gemeentewebsites blijken het trouwens ook nog eens, ongeacht de gemeente, vrijwel dezelfde toptaken te zijn.

Toptaken zijn gebruiksvriendelijk

Is dat erg, dat zoveel bezoekers komen voor maar een paar toptaken? Nee, juist niet. Het betekent dat je een kans hebt om een hele grote groep gebruikers heel snel en goed te helpen. Hoe? Door die toptaken pontificaal op de homepage te plaatsen. Zo is al gauw drie kwart van je bezoekers met één muisklik of vingertap geholpen. Als je acht toptaken op de homepage plaatst, heb je vrijwel je hele doelgroep bediend.

Wat zijn de toptaken van jouw site?

Het achterhalen van de toptaken is overigens helemaal niet zo moeilijk. Vaak geven de webstatistieken, bijvoorbeeld van Google Analytics, een goeie indicatie. Aanvullend gebruikersonderzoek helpt daarna om de juiste toptaken boven water te krijgen.

Toptaken testen

Zo hebben we bij de gemeente Oegstgeest eerst een functioneel ontwerp gemaakt op basis van de webstatistieken. Daarna hebben inwoners het ontwerp getest om te zien of er toptaken ontbraken. (Dat bleek niet het geval, wel hadden we een toptaak in het ontwerp die er geen bleek te zijn.) Met een usabilitytest kun je dus goed controleren of je de juiste – en alle – toptaken hebt gekozen.

Toptaken gemeente

Nu we het toch over toptaken voor gemeentelijke websites hebben: wij vinden daar iets van. Een gemeente is namelijk meer dan een loket. Het is een plek waar je woont, leeft en liefhebt. Met een toptaken-website loop je het risico dat die menselijke, warme kant van een woonplaats raakt ondergesneeuwd. Bij de gemeente Oegstgeest hebben we daarom de methodiek van toptaken gecombineerd met grote, sprekende foto’s en zelfs bewegend beeld op de homepage. Met resultaat, al zeggen we het zelf.