hero

iDIN Koppeling

Op zoek naar een bureau dat ervaring heeft met iDIN? Dan moet je bij ons zijn. Kees™ Internetbureau maakt websites en applicaties en implementeert daarbij desgewenst een iDIN koppeling.

 
 

Wat is een iDIN koppeling?

iDIN is de nieuwe standaard voor veilige authenticatie. 'iD' staat voor iDentificeren en 'IN' staat voor INloggen. Een iDIN koppeling maakt verbinding tussen de website via een iDIN API.

Particulieren kunnen zich met behulp van een iDIN koppeling identificeren bij een bedrijf of instelling. De persoon logt in bij zijn of haar bank die de gegevens vervolgens doorgeeft aan het desbetreffende bedrijf of instelling. iDIN wordt aangeboden door ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Triodos Bank. Klanten van deze  banken kunnen gebruik maken van iDIN. In de praktijk zijn dit eigenlijk alle Nederlanders.

Wat kan je met een iDIN koppeling doen?

iDIN gebruik je voor authenticatie op een veilige en betrouwbare manier. Twee toepassingsgebieden zijn bijvoorbeeld:

1. Inloggen op een applicatie, website of webshop
Soms moet inloggen veiliger dan veilig. In zo'n geval kun je gebruik maken van een iDIN koppeling. Voor de Nederlandse stamcel-donorbank Matchis bouwde Kees™ Internetbureau een applicatie waarin donoren zich kunnen registreren en hun (deels medische) gegevens kunnen raadplegen. Persoonsgegevens wil je goed beveiligen, maar medische persoonsgegevens moeten helemaal veilig bewaard worden. Daarom verloopt de authenticatie op de Matchis-portal via een iDIN koppeling.

2. Electronische handtekening
Een iDIN koppeling is ook te gebruiken als elektronische handtekening. Als er bijvoorbeeld documenten ondertekend moeten worden en je wilt dit electronisch afhandelen. Met iDIN logt men in op een applicatie en geeft daar akkoord op een document. Een iDIN koppeling verzorgt de meest veilige authenticatie en een dergelijk akkoord staat juridisch gesproken gelijk aan een “normale” handtekening.

Privacy en Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Persoonsgegevens zijn veilig met iDIN. iDIN is getoetst op de privacy-regels zoals die gelden vanaf 28 mei 2018 binnen de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Banken krijgen geen inzage in de gegevens van de instelling waar op dat moment ingelogd wordt en omgekeerd, de instelling krijgt geen inzage in de financiële gegevens die bij de bank bekend zijn. De klant bepaalt zelf of hij of zij de identiteitsgegevens wil delen met de instelling.