hero

Drupal 8

Het wachten op Drupal 8 was lang. September 2013 werd 2014, 2014 werd 2015 en uiteindelijk 2016. Maar nu is het er dan en we zijn er helemaal klaar voor. Sterker nog, de eerste projecten met Drupal 8 hebben we al afgerond. Ons oordeel: je kan er mooie dingen mee. Wat voor moois zullen we voor jou bouwen?

 
 

Wat is Drupal 8?

Drupal 8 is de achtste release van Drupal, een populair contentmanagementsysteem (cms) op basis van de programmeertaal PHP. Wereldwijd draait zo’n 2% van de websites op Drupal. Leuk weetje: ‘drupal’ is de Engelse uitspraak van het Nederlandse woord ‘druppel’.

Open source

Drupal is ontwikkeld door de Belg Dries Buytaert, die er in 2001 een opensourceproject van maakte. Dit heeft als voordeel dat het gratis is en dat een grote gemeenschap van specialisten zich bezighoudt met de ontwikkeling van Drupal. Een nadeel is dat dit laatste, zoals bij Drupal 8, soms wel even kan duren.

Wie gebruikt Drupal?

De gebruikers van Drupal zijn niet de minsten: de overheidswebsites van de Verenigde Staten, Londen en Frankrijk, mediabedrijven als BBC, NBC en MTV UK, maar bijvoorbeeld ook de Universiteit van Oxford en Amnesty International. Voorbeelden in Nederland zijn de gemeente Venlo (op basis van toptaken) en Dordrechts Museum.

Drupal Views

Views zijn een enorm populaire module binnen Drupal. Met Views kun je de content van een website precies ordenen zoals je zelf wilt, zonder dat daarvoor uren programmeerwerk nodig is. Dat geeft Drupal een enorme veelzijdigheid en, niet onbelangrijk, scheelt flink in de ontwikkelkosten. In Drupal 8 zijn Views geïntegreerd binnen de core, wat bijdraagt aan de gebruiksvriendelijkheid.

Voordelen Drupal 8

De jongens en meisjes achter Drupal noemen de achtste release de meest ingrijpende in de geschiedenis van het cms. Contentcreatie is makkelijker dan ooit, en de meegeleverde themes zijn allemaal responsive. Drupal 8 is speciaal ontworpen om het beheer en onderhoud van complexe websites eenvoudiger te maken. Leuk extraatje: je kunt tekst nu ook rechtstreeks op de website aanpassen, zonder naar de beheerpagina’s te hoeven gaan.

Upgraden vanaf Drupal 6 of 7

Ook aan upgraden naar Drupal 8 is gedacht. In principe kun je van een website op basis van Drupal 6 of 7 migreren naar Drupal 8. Er zitten natuurlijk wat haken en ogen aan, want je kunt niet alles een-op-een overzetten. Geen zorgen, dat kunnen we allemaal voor je regelen.