hero

Onze Taal

Van html-spaghetti naar sql-ladenkast

Genomineerd

bel met Kees™ 071 - 51 33 371

Er moest een goede online versie van Onze Taal komen. Onze Taal is een populair tijdschrift, maar ook een taaladviesdienst, een evenementen-agenda en archief, veel archief. We brachten het geheel onder in een slijtvaste, toekomstklare website.

Van spaghetti naar ladenkast

Onze Taal is een populair tijdschrift voor een brede kring taalliefhebbers. Onze Taal heeft bovendien een taaladviesdienst, die vragen over de Nederlandse taal beantwoordt, en geeft verder door middel van congressen, nieuwsbrieven, sociale media en boeken voorlichting over het Nederlands. De website van Onze Taal bestond al heel lang en werd intensief gebruikt. De redacteuren die hem onderhielden hadden hem ooit gebouwd. En bouwden hem nog steeds uit. Het was spaghetti geworden. Respectabele spaghetti, maar toch: spaghetti.

De schat aan informatie en ook de verschillende functionaliteiten moesten opnieuw vorm krijgen. De website kent een kleine miljoen bezoekers per maand. Wanneer je googlet op ‘hen of hun’ bijvoorbeeld, kom je op de website van Onze Taal. Alle gebruikers moesten hun informatie kunnen blijven vinden. Samen met de redactie bedachten we een overzichtelijke ladenkast.

logo_onzetaal.png
Onze Taal
background
background
background

Gerenommeerd tijdschrift digitaal

Onze Taal bestaat sinds 1931. Het Rotterdamse bureau Manifesta geeft het blad grafisch vorm. Voor de nieuwe website ontwikkelde Kees het concept en werkte dit uit in wireframes. Manifesta maakte een grafisch design. Samen met Manifesta kwamen we tot een uiterlijk dat ècht Onze Taal is en tegelijkertijd ook een goede functionele website is.

Content-migratie en doorontwikkeling

Waar het kon - dat wil zeggen: waar de content in een database stond- migreerden we bestaande content naar de nieuwe website. Voor een deel moest informatie met de hand overgezet worden. Dat was het gevolg van de spaghetti-ontwikkeling. Gelukkig staat de content nu in een keurige ladenkast en gaan toekomstige migraties een stuk gemakkelijker.

De website Onze Taal leeft. Dagelijks zijn er nieuwe ontwikkelingen en wensen. Met de redactie hebben we een goede verstandhouding. De samenwerking is gericht op de lange termijn.